Na jaře jste se rozhodla, že letos určitě zhubnete. Připravila jste si doporučovaný plán na hubnutí, cvičíte tedy alespoň třikrát týdně při doporučované tepové frekvenci, omezila jste sladké a tuky, snížila jste celkový příjem kalorií. Bohužel výsledky se nedostavují, nebo jen trochu zhubnete a stačí prolenošený víkend a kila jsou zpátky? Nebo vás vaše snažení stálo tolik úsilí, že jste nad vším mávla rukou a k moři se rozhodla letos jet v plavkách vcelku? Uvědomte si, že pokud s tím něco neuděláte, příští rok budete zase o pár kil těžší a jak na tom budete za 10 let? Možná ze všeho nejvíce chybujete ve složení vaší stravy i když cvičíte a jíte jako vrabec.
Tím, že jste omezila některé potraviny, snížila jste sice celkový energetický příjem, biologická hodnota vaší stravy mohla klesnout tolik, že vám nyní kromě bílkovin a potřebných kvalitních tuků chybí také některé zásadní minerální látky a vitamíny (kyselina listová, železo, vitamin A a E).
V ideálním případě by bílkoviny měly tvořit alespoň 30% z celkového příjmu vaší stravy. Jaká je realita? Obzvláště při redukčních dietách máme bohužel protichůdné tendence vedoucí k rozvratu našeho metabolismu aniž si to často uvědomujeme – při kterých v lepším případě přijímáme 10% bílkovin a naprosto nadbytečné množství cukrů (třeba konzumací zdánlivě „dietní musli tyčinky“), které se pak ukládají ve formě tuků.
Vaše sysifovské úsilí tak vede ke stále větší únavě, oslabování imunity a „obezitě“ i při tak náročném režimu jako je cvičení při naprosto minimálním energetickém příjmu. Co s tím? Jednoduše nad složením svojí stravy zapřemýšlejte, nepočítejte tolik kalorie a pokuste se zařadit do jídelníčku více bílkovin. Pro vaší představu má 100 g plátek libového masa asi jen 20 g a vy na den potřebujete téměř 1g bílkovin na každé 1kg vaší hmotnosti.
Pokud nemáte čas nebo dochází nápady na recepty na přípravu kvalitního jídla, můžete jedno jídlo denně nahradit dietou ve formě koktejlu.
Například cenově dostupný koktejl Redita při minimálním energetickém příjmu zajišťuje dostatečný příjem vysoce kvalitních bílkovin mléčné syrovátky. Obsah sacharidů je téměř výlučně tvořen štěpenými škroby – maltodextriny, které se pomalu vstřebávají a tím udržuji stabilní hladinu krevního cukru bez výkyvů – velmi důležitý faktor úspěšnosti diet. Kromě toho obsahuje vitaminy A, E, C, Ca-pantotenát, niacin, B1, B2, B6, B12, a kyselinu listovou.